Actualitat Nubulus

OpenAI té un “deute pendent” amb els creadors de contingut, i ara, està pensant pagar-lo.

25/05/2023

L'aparició d'aplicacions com ChatGPT, Bard, Midjourney... estan posant les cartes sobre la taula, especialment amb els drets d'autor. Si no coneixeu gaire bé el funcionament d'aquestes aplicacions o de què va el tema, us ho expliquem a continuació. Vine!

Per posar-vos una mica al dia sobre aquestes noves eines d'IA, us direm que han estat entrenades amb material, òbviament, protegit per copyright i excepte petites excepcions, els propietaris o autors d'aquests continguts, no han rebut absolutament, res a canvi.

OpenAI es pronuncia sobre els drets dautor.

OpenAI, dirigida per Sam Altman, igual que apps similars, s'han nodrit d'enormes datasets per poder crear els models de GPT. Perquè en la creació d'aquest tipus de models d'intel·ligència artificial, hi intervenen una gran varietat d'etapes i tecnologies, però la veritat és que l'entrenament d'aquestes aplicacions està basat en el recull massiu de diferents llibres, notícies, pàgines web, imatges …

És per això que Sam Altman ha reconegut estar abordant les preocupacions relatives als drets d'autor d'aquests continguts. És un pas cap endavant, però encara no n'ha explicat res més, ni tampoc com es gestionaria, ni se solucionarien les complicacions per aconseguir aquest objectiu, des d'un punt de vista tècnic.

Diem que és un pas en el reconeixement dels drets d'autor d'aquests continguts, perquè hi ha empreses que ja l'estan fent, per exemple, el banc d'imatges Shutterstock. Aquest popular banc d'imatges ha anunciat la creació d'un fons per pagar als creadors les obres dels quals han estat usades per entrenar un model propi d'IA.

Dins aquest panorama actual, en què podem dir que es viatja sense un rumb fix, ja han sorgit les primeres demandes, com calia esperar. Getty Imatges, ha denunciat Stable Difussion, per utilitzar les seves imatges per entrenar aquest tipus de models. Com Getty, hi ha una altra sèrie d'empreses, que estan actuant en la mateixa línia i la situació, podria anar a més…

Cap on va el futur dels drets d'autor i la intel·ligència artificial.

Tal com t'hem explicat breument, els sistemes d'IA generativa, els que coneixem fins ara, es basen principalment en enormes bases de dades d'Internet. Tot aquest material compta amb els seus drets d'autor respectius, els quals no es preserven a l'hora d'usar-los, per crear el contingut des dels models d'IA.

Abans o després, això haurà de canviar i caldrà establir nous models normatius, per poder controlar el copyright. Això que sembla una cosa senzilla, no ho és tant, a diversos nivells, entre ells, a nivell tècnic. Almenys, podem dir, que s'està començant a tenir en compte i buscant solucions, per poder resoldre aquest aspecte i que els creadors de contingut rebin un pagament just.

Fa poc, es va sol·licitar una pausa en l'avenç i el desenvolupament de tot allò relacionat amb la Intel·ligència Artificial, la primera causa, era el temor que internet, es va acabar convertint en una gran quantitat d'informació no contrastada o no, cent per cent veraç . Però també, una altra de les causes, encara que potser no reconeguda obertament, és aquesta, els drets d'autor de tot aquest contingut usat per entrenar els models d'IA.

El que és clar és que, si volem continuar avançant en l'àmbit de la intel·ligència artificial i que aquest avenç, sigui el més just per a tothom, cal començar a prendre mesures, aturar i reflexionar, sobre l'ús d'aquest contingut, el seu origen i els seus creadors.

Podem dir, que a tots els models d'IA que estem usant actualment, se'ls ve una onada de possibles demandes, reclamant drets d'autor i que, no els queda cap altra, que començar a prendre mesures per legalitzar o aconseguir que aquests avenços tecnològics, siguin els més justos per a tots.

Segurament, no sigui l'última notícia que tractem sobre això, perquè s'aproximen canvis necessaris, perquè tots sortim beneficiats d'aquestes noves aplicacions i cap creador de contingut se senti fora d'un marc legal mínim. Així que, us seguirem informant sobre aquesta notícia, segons es vagin especificant les mesures concretes i com es duran a terme.

Ens veiem a la propera entrada del bloc!

SERVEIS

Disseny Web

SERVEIS

18/2/2019 0:00:00

És especialment necessari per a la teva empresa tenir una pàgina web on poder dirigir als usuaris d'internet per tal que puguin conèixer-la, els seus productes o serveis, o bé el teu local. Des de Nubulus, posem al teu abans la tecnologia, l'experiència i la qualitat perquè el lloc web del teu negoci sigui visible, transmeti la teva proposta de valor i converteixi visitants en clients.

Disseny Web

Comerç electrònic

SERVEIS

3/3/2021 0:00:00

Cada vegada són més les empreses que opten per obrir una eCommerce, i és que et brinda gran quantitat d’avantatges enfront de la botiga física. A Nubulus, estudiem el teu negoci i els seus objectius per desenvolupar un eCommerce que s’adapti a les teves necessitats. T’acompanyem i assessorem alhora que desenvolupem el teu comerç electrònic per assegurar-ne l’èxit.

Comerç electrònic

SEO Local

SERVEIS

18/2/2019 0:00:00

És essencial que els usuaris puguin trobar el teu negoci en els cercadors en qualsevol moment. Des de Nubulus, optimitzant la teva presència digital, t’ajudem a que els usuaris que facin una cerca a través d’internet en una ubicació geogràfica determinada, trobin el teu punt de venda físic i per tant, es converteixin en clients potencials.

SEO Local

Modelatge 3D

SERVEIS

1/8/2023 0:00:00

Modelatge 3D

Modelatge 3D

Empreses que han confiat en nosaltres.